+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Kvalitnější a bezpečnější křemíkový bronz

16.04.2024 Firma: VIEGA s.r.o.

Společnost Viega zahájila přechod z osvědčeného červeného bronzu, na nový materiál – bronz křemíkový. Tento krok přináší řadu výhod a zlepšení, které přispívají nejenom ke zvýšení spolehlivosti a kvality produktů Viega, ale také celých instalací. Změna se týká výrobkových řad Sanpress, Profipress, ventilů Easytop, přechodů používaných u plastohliníkových systémů Pexfit Pro nebo Viega Smartpress a v neposlední řadě také lisovacích fitinek a závitových spojek.

Image 0Přechod společnosti Viega z červeného na křemíkový bronz představuje významný krok vpřed v oblasti instalatérské techniky. Nová slitina materiálu přináší řadu vylepšení. (foto: Viega)

Bezolovnatý bronz

Během let se ukázalo, že bronz s obsahem křemíku je mimořádně odolný vůči korozi a chemickým vlivům. V porovnání s červeným bronzem CC499K, má bronz křemíkový CC246E minimální obsah olova. Jelikož křemíkový bronz Viega obsahuje méně než 0,1 % olova ve slitině, je podle technické literatury považován za bezolovnatý.

Tvrdší a odolnější

Řada dalších materiálových vlastností křemíkového bronzu se od původního červeného bronzu liší. Výhodou je zvýšená tvrdost materiálu. Červený bronz měl dle Brinellovy stupnice tvrdosti hodnotu 65 HBW, nový křemíkový bronz má hodnotu 85 HBW. Také například jeho pevnost a modul pružnosti jsou vyšší než u předchozího bronzu. To znamená, že stejně jako dříve se dosahuje pevnosti v tahu a tlaku při roztržení, které výrazně překračují požadavky budoucích norem a předpisů a poskytují dodatečnou bezpečnost v případě tlakových rázů a vysokých zatížení.

Lehčí a kompaktnější

Kování z křemíkového bronzu má rovněž jinou hmotnost. Vzhledem k velmi nízké hustotě křemíku (2,3 g/cm3, měď 8,9 g/cm3) má křemíkový bronz o něco nižší hustotu než bronz červený. Nová slitina a zároveň nejmodernější výrobní postupy navíc umožnily provést konstrukční změny, které vedly k úspoře použitého materiálu. Konstrukce lisovacích fitinek se díky těmto výhodám změnila, lisovací tvarovky jsou kompaktnější, lehčí, avšak vnitřní rozměry zůstaly zachovány. V odporových koeficientech (hodnotách zeta) nedošlo k žádným významným změnám. V závislosti na výrobním procesu je viditelná buď dříve známá pískovaná struktura povrchu, nebo mnohem jemnější struktura povrchu. Barevný tón je světlejší a lesklejší, zejména na obrysu lisu.

Zpracování lisovacích tvarovek Profipress a Sanpress společnosti Viega, stejně jako šroubení se závitovým připojením a dalších komponentů vyrobených z bronzu se po přechodu na křemíkový bronz nemění. Všechny předchozí kroky zpracování zůstávají stejné a lze tak i nadále používat všechny předchozí systémové lisovací stroje a systémové lisovací čelisti.

Křemíkový bronz, stejně jako bronz červený, splňuje platné předpisy a má schválení pro výrobky používané v aplikacích s pitnou vodou. Křemíkový bronz se již léta úspěšně používá v Severní Americe a Německu.

Image 1Zpracování lisovacích tvarovek z křemíkového bronzu se nemění. Zůstávají stejné osvědčené postupy i nástroje, takže montáž potrubních systémů Viega je i nadále snadná, rychlá a bezpečná. (foto: Viega)


O společnosti:
Společnost Viega je odborníkem na zdravou pitnou vodu v budovách a řadí se mezi světovou špičku na trhu s instalační technikou. Rodinný podnik s více než 125letou tradicí v oblasti stavebních technologií a téměř 5 000 zaměstnanci po celém světě se zaměřuje na kvalitu TZB. Mezi hlavní kompetence patří udržování a zvyšování hygieny pitné vody, energetické účinnosti, komfortu a bezpečnosti v budovách. Skupina Viega vyvíjí a vyrábí více než 17 000 systémových produktů v deseti lokalitách po celém světě.
Firemní článek