+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Kotel FB 2 Automat – komfortní novinka od Dakonu

28.06.2013 Firma: BOSCH Termotechnika s.r.o., obchodní divize Dakon Časopis: 4/2013

Tradiční český výrobce kotlů Dakon se stále drží na špičce trhu vytápěcí techniky a patří mezi nejoblíbenější značky v České republice. V současné době uvádí na trh nový litinový kotel na tuhá paliva FB 2 Automat s automatickým podáváním paliva, splňující emisní třídu 3, a potvrzuje tak svou příslušnost ke špičce v oboru.

Neustálé zpřísňování emisních předpisů, zvyšující se nároky na ekonomiku provozu, rozvoj elektroniky a snaha poskytnout uživatelům kotlů na tuhá paliva obdobný komfort jako majitelům plynových kotlů nebo elektrokotlů, přinášejí na trh stále vyspělejší novinky. Jednou z nich je i kotel značky Dakon FB 2 Automat pro spalování hnědého uhlí (ořech 2), černého uhlí (oříšek) nebo dřevěných peletek (A1-D06).

Image 1

Automatický kotel Dakon představuje moderní způsob vytápění a přípravy teplé vody nejen pro rodinné domy. K dispozici jsou dvě výkonové verze, 6 až 25 kW nebo 9 až 30 kW. ­Kotel již dnes splňuje požadavky ­Zákona o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb., tedy emisní třídu 3 podle normy ČSN EN 303-5, a uživatel jej tak bude moci bez problémů provozovat i po roce 2022.

Hlavní předností kotle FB 2 Automat je konstrukce z kvalitní tlakově lité litiny, která zaručuje dlouhou životnost kotle, a tím i minimální náklady na jeho dlouholetý provoz. Ke standardům již patří osvědčený litinový rošt. Kotel může pracovat v automatickém režimu podávání paliva do hořáku, který je vyroben z vysoce tepelně odolné litiny. Palivo je ze zásobníku dodáváno pomocí šnekového litinového podavače, který je uložený na dvou místech a nehrozí tak jeho příčení a odírání se. Ze speciální šedé litiny je vyrobeno i těleso výměníku, které slouží k účinnému předávání tepla otopné vodě a jejím prostřednictvím příslušné otopné soustavě. Ve spodní části výměníku je navíc umístěn deflektor, který přispívá k rovnoměrnějšímu rozložení teplot při hoření paliva v hořáku, a tím především ke snížení emisí. Opláštění, vyplněné kvalitním a odolným izolačním materiálem, zabraňuje ztrátám sáláním a pohotovostním ztrátám, díky čemuž kotel dosahuje vyšší účinnosti a lepší efektivnosti v provozu. Objem zásobníku paliva (285 litrů u 25 kW verze a 385 litrů u 30 kW verze) umožňuje nepřetržitý provoz kotle na jmenovitý výkon po dobu až 30 hodin, takže při běžném provozu stačí doplňovat palivo jednou za tři dny.

Podávání paliva a množství spalovacího vzduchu je řízeno elektronickou řídicí jednotkou ST-702. Ta využívá regulaci typu PID, která plynule řídí výkon ventilátoru spolu s výkonem kotle na základě měření nejen teploty otopné vody, ale i teploty spalin. Teplota otopné vody je tak stabilní, bez zbytečných odchylek a kmitání. Výsledkem takového řízení je především nízká spotřeba paliva, nízké emise a delší životnost výměníku. Automatická regulace je uživatelsky velmi přátelská a nabízí pohodlnou obsluhu. K ovládání řídicí jednotky slouží otočný spínač, který umožňuje volbu potřebné nabídky a nastavení příslušného parametru. Všechna relevantní nastavení lze jednoduše aktivovat a nastavit tak jednotku podle potřeb uživatele otopné soustavy. Provozní stav kotle a potřebné parametry jsou zobrazeny na přehledném grafickém displeji. Konečně si může majitel kotle na tuhá paliva nastavit komfort vytápění třeba i v týdenním programu, obdobně jako lze běžně například u plynových kotlů s příslušným regulátorem. Během provozu kotle s automatickým podáváním paliva řídicí jednotka reguluje, podle teplotních čidel otopné vody a spalin, výkon kotle v rozmezí od 30 % do 100 % jmenovitého výkonu. Při poklesu odběru výkonu na méně než 30 %, jednotka ­automaticky přepne kotel do útlumového režimu a čeká na požadavek zvýšení výkonu. Ke kotli bude umožněno připojit pokojový termostat s beznapěťovým kontaktem, modul pro řízení směšovaného okruhu pro vytápění, nebo bude možné nastavit upřednostněnou přípravu teplé vody v připojeném nepřímo ohřívaném zásobníku TV.

Image 2

Kotel se připojuje ke komínu konstruovanému pro pevná paliva, na vlhký provoz i pro vysoké teploty. Potřebný komínový tah je 15 Pa pro 25 kW verzi a 20 Pa pro 30 kW provedení, připojovací kouřovod musí být minimálně o průměru 150 mm a do prostoru instalace je nutné zajistit dostatečné množství spalovacího vzduchu.

Pro zajištění maximální bezpečnosti a bezchybného provozu, je kotel vybaven řadou bezpečnostních opatření (tepelná pojistka, havarijní termostat, zásobník hasicí vody, střižná pojistka na podavači paliva, snímač uzavření zásobníku). V případě zásahu ochranných obvodů, je aktivita ochrany signalizována zvukovým signálem a hlášením na displeji. Jakmile dojde k odstranění příčiny poruchy, stačí pouze stisknout otočný spínač a regulátor se vrátí do normálního provozu.

Další výhodou automatického kotle Dakon je fakt, že je vhodný nejen do soustav s nuceným oběhem, ale i do samotížných soustav. Kotel je možné použít do soustavy s dalšími zdroji tepla, jako například se solárními panely, tepelnými čerpadly, atd. Pro uspokojení potřeb všech zákazníků je k dispozici provedení se zásobníkem vlevo nebo vpravo pro přizpůsobení instalace situaci v kotelně.

Přes využívání moderní techniky si značka Dakon drží svou tradiční přednost – jednoduchou konstrukci se stále stejnými připojovacími rozměry do otopné soustavy. Výměna starších kotlů za nové je tak velmi jednoduchá a rychlá. Stejně jednoduchá je jejich údržba i obsluha. Značka Dakon se svým automatickým kotlem na tuhá paliva přináší zákazníkům vysoce účinný a přitom ekologicky šetrný způsob vytápění, který splňuje veškeré požadavky platné legislativy a koncových uživatelů.


Více informací o produktech značky Dakon najdete na www.dakon.cz

Firemní článek