+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Klimatizace bez venkovní jednotky s ekologickými chladivy

22.08.2023 Autor: Mgr. Kateřina Jandová Firma: IVAR CS spol. s r.o. Časopis: 3/2023

S letními měsíci se již tradičně pojí otázka, jak účinně, a v poslední době také ekonomicky a ekologicky, chladit obytné prostory. Na trhu se objevuje řada klimatizací, počínaje od malých přenosných chladicích zařízení, která však nemívají dostatečný výkon a jejich provoz je spojený s jistým nepohodlím a manipulačními obtížemi, až po výkonnější klimatizační jednotky typu split s venkovní a vnitřní jednotkou propojenou chladicím okruhem. Ty však zase vyžadují časově i finančně náročnou instalaci, kterou musí provádět chladírenský technik. Dalším a již řadu let osvědčeným produktem pro chlazení, ale i vytápění obytných prostor, jsou klimatizace bez venkovní jednotky.

Image 2

Společnost IVAR CS spol. s r. o. dodává na český a slovenský trh ucelenou řadu klimatizací bez venkovní jednotky pod typovým označením IVAR.2.0 od italského výrobce INNOVA. Jedná se o klimatizační jednotku, kde je celé zařízení (včetně kompresoru a ventilátorů) umístěno v jedné kompaktní vnitřní jednotce. Venkovní vzduch protéká vnitřní jednotkou přes výměník tepla (kondenzátor), a tím odvádí teplo odebrané z vnitřního prostředí. Pro instalaci pak stačí připravit dva prostupy obvodovou zdí objektu do venkovního prostředí. Poté se jen nasadí jednotka na zeď, připojí k napájení a zákazník může chladit či vytápět dle potřeby. Jejich nespornou výhodou je, že mohou být instalovány nízko nad podlahou, ale i vysoko u stropu, a nabízejí účinný a úsporný provoz, protože všechny modely jsou v energetické třídě A, či dokonce A+.

Image 0

Při výrobě těchto klimatizačních jednotek je navíc kladen důraz na ekologii, a proto jsou nabízeny již jen s ekologickými chladivy R32 nebo R290, která jsou daleko šetrnější k životnímu prostředí a mají velmi nízký potenciál globálního oteplování (chladivo R290 – propan dokonce takřka zanedbatelný GWP).

Jak již bylo zmíněno výše, všechny modely klimatizačních jednotek IVAR.2.0 nabízejí kromě chlazení (rozsah chladicích výkonů od 1,73 až po 2,87 kW dle modelu) i možnost vytápění (pro tento případ je nutné připojit odvod kondenzátu), ale také pouze cirkulaci vnitřního vzduchu bez ovlivnění pokojové teploty, či odvlhčování. Jsou dále vybaveny invertorem, který přizpůsobuje otáčky motoru okamžitým potřebám ve vztahu k chladicímu nebo topnému výkonu.

Jednotky je možné intuitivně ovládat přímo z dotykového ovládacího panelu, dálkovým ovladačem nebo prostřednictvím Wi-Fi pro dálkové řízení přes aplikaci InnovApp pro chytré telefony a tablety (se systémy Android a iOS), která umožňuje dálkově programovat a řídit zařízení i od vícero uživatelů jako opravdový systém automatizace budov. Vy tak můžete nastavovat provozní režim, pokojovou teplotu a měnit rychlost ventilátorů odkudkoliv. Samozřejmostí je časový program pro spuštění nebo vypnutí jednotky v požadovaném čase.

Široká škála nabízených modelů IVAR.2.0 zahrnuje horizontální provedení, verzi s přídavným elektrickým pomocným ohřevem, kompaktní verzi MINI i výkonnější model 15HPIN do větších místností. Jak je u Italů zvykem, zásadní pozornost byla věnována estetickému provedení těchto jednotek, ty tak mají jednoduchý a uhlazený design a provedení v bílé barvě zajistí, že krásně zapadnou do jakéhokoliv interiéru, ať už do moderního či klasického.

Přestože vnitřní jednotka obsahuje veškeré funkční komponenty, její rozměry jsou kompaktní, i nejvýkonnější model klimatizace IVAR.2.0 15HPIN má rozměry pouhých 1010 × 549 × 165 mm. Všechny modely mají stupeň krytí IPX0, jsou vybaveny rotačním kompresorem a jejich hlučnost se pohybuje v hladině 27–43 dB(A) při minimálních, resp. maximálních otáčkách kompresoru.
S venkovním prostředím jsou jednotky propojeny 2 prostupy o průměru 162 mm (pro modely IVAR.2.0 09HPIN až IVAR.2.0 12HPIN), pouze u nejvýkonnějšího modelu (IVAR.2.0 15HPIN) činí průměr otvorů 202 mm. Díky absenci venkovní jednotky neruší tyto klimatizace venkovní ráz budov a mohou tak být bez obav instalovány i v historických zástavbách či obytných domech. Z venkovní strany budovy jsou klimatizace standardně opatřeny kovovými estetickými mřížkami s pevnými žebry vybavenými síťkou proti vniknutí hmyzu a je možno k nim dokoupit kryt proti dešti. Alternativně mohou být pevné mřížky nahrazeny venkovními samosklopnými klapkami, které se automaticky otevírají při spuštění jednotky a po jejím vypnutí se opět samy uzavřou.

Image 1

Bližší informace, technické charakteristiky a ucelenou nabídku všech modelů řady IVAR.2.0 naleznete vždy na webových stránkách www.ivarcs.cz či kontaktujte obchodně-technické
zástupce IVAR CS spol. s r.o.

Firemní článek