+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Jak vybírat radiátory

29.10.2018 Firma: RETTIG GROUP ČESKÁ, s.r.o. obchodní divize PURMO Časopis: 6/2018

Radiátor je jednou z nejdůležitějších součástí ústředního vytápění, právě on je prostředníkem, který teplo do místnosti předává, a proto je správná volba radiátoru velmi důležitá.

Řady produktů Rettig Heating nabízí mnoho typu radiátorů, které se mezi sebou liší svým určením, konstrukcí, rozměrem, tvarem i barvou. Díky tomu si každý klient bez problémů vybere těleso, které bude nejvíce vyhovovat právě jeho požadavkům.

Proč deskové radiátory Purmo?

Kvalita

Společným znakem všech našich výrobků, je jejich nepochybná velmi vysoká kvalita. Na neustálé zdokonalování jakosti radiátorů Purmo dohlíží téměř dvacet inspektorů. Zároveň podléhají integrovanému systému řízení ISO 9001 a ISO 14001, který kontroluje British Standards Institution Quality Assurance.

Dvojitý nátěr radiátorů metodou kataforézy (základová vrstva) a elektrostatického nanášení (povrchová vrstva) zaručuje nejvyšší kvalitu a trvanlivost lakovaného povrchu. Tato osvědčená metoda se v současné době používá také například v automobilovém průmyslu u nátěrů karoserií.

Design

Deskové radiátory Purmo jsou vkusné a atraktivní. Jednotlivé typy lehce zapadnou do celkového vzhledu pokojů, v nichž jsou nainstalovány. Kromě obvyklých radiátorů s profilovanou čelní deskou mohou zvlášť nároční zákazníci zvolit radiátor s hladkou přední deskou Purmo Plan.

Radiátory mají standardně nátěr bílé barvy RAL 9016. Na přání zákazníka mohou být dodány také v některé ze 200 dalších barev ze vzorníku RAL.

Dostupnost

Výrobky značky Purmo můžete získat v síti odborných velkoobchodů po celé České republice.

Univerzalita

Radiátory Purmo je možné použít jak u jednotrubkových, tak i dvoutrubkových otopných soustav. V závislosti na typu radiátoru je možné jej k soustavě připojit mnoha způsoby, v poslední době je módní hlavně ze zdi vyvedené spodní připojení. Uvědomujeme si, že každý prostor je jiný a požadavky našich zákazníků se velmi liší. Široká škála našich výrobků proto umožňuje přizpůsobit radiátor každé místnosti vhodnou výškou, délkou, šířkou i tepelným výkonem. Naše stálá nabídka proto obsahuje například radiátory ve více než 1000 různých velikostech. Do prostor se zvýšenými hygienickými nároky pak doporučujeme radiátory bez krytů a konvekčních ploch typu Purmo Hygiene, Purmo Ventil Hygiene či Purmo Ventil Hygiene M, splňující náročné hygienické normy.

Stálé zdokonalování výrobního procesu a vysoká kvalita radiátorů nám umožnily prodloužit záruční dobu. Od roku 2007 naše firma jako jedna z mála poskytuje záruku na deskové radiátory Purmo na 10 let.

Otopná desková tělesa

PURMO Ventil Compact

Deskový radiátor s konvekčními prvky a vestavěným ventilem, boční strany chráněné kryty, horní strana s krycí mřížkou. Vestavěný komplet přípojných prvků umožňuje instalovat přívod vody do radiátoru jak z boku, tak zespod. Dva dolní přípojné otvory pro instalaci přívodu z podlahy a čtyři boční přípojné otvory v každém rohu radiátoru. Všechny otvory s vnitřním závitem 1/2". Přívod z podlahy u radiátorů CV11 standardně zprava. U radiátorů CV22 a CV33 může být proveden také zleva – po otočení radiátoru. Přívodní potrubí by mělo být připojeno vždy dál od hrany radiátoru, odvodní potrubí pak blíže hrany radiátoru. Radiátor je osazen ventilovou vložkou Heimeier nebo Oventrop s výchozí regulací.

Image 1Obr. 1 • PURMO Ventil Compact

PURMO Ventil Hygiene

Deskový radiátor bez konvekčních ploch a krytů, určený k použití ve zdravotnických zařízeních a dalších prostorách se zvýšenými hygienickými nároky. Vestavěný komplet přípojných prvků umožňuje instalovat přívod vody do radiátoru jak z boku, tak zespod. Dva dolní přípojné otvory pro instalaci přívodu z podlahy a čtyři boční přípojné otvory v každém rohu radiátoru. Všechny otvory s vnitřním závitem 1/2”. Přívod z podlahy u radiátorů HV10 standardně zprava. U radiátorů HV20 a HV30 je možné jej provést také zleva – po otočení radiátoru. Přívodní potrubí by mělo být připojeno vždy dál od hrany radiátoru, odvodní potrubí pak blíže hrany radiátoru. Radiátor je osazen ventilovou vložkou Heimeier nebo Oventrop s výchozí regulací.

Image 2Obr. 2 • PURMO Ventil Hygiene

Horizontální dekorativní otopná tělesa

Faro H – hladká linie, tvarované boky

Pro ty, které těší jednoduchá řada modelu Faro více konvenčním způsobem, je nejlepší volbou jeho horizontální varianta. Všechny modely mají profilovanou čelní desku a perforované boční kryty. To jim dodává subtilní a současně výmluvný styl. Radiátor Faro H je upevňován na neviditelných závěsech, které jsou součástí balení.

Image 3Obr. 3 • PURMO Faro H

Konvektory

Narbonne a Narbonne VT – elegantní konvektory do moderních prostor

Ke konci loňského roku se v prodeji objevily dva nové modely konvektorů Purmo: Narbonne a Narbonne VT. Tyto konvektory se vyrábějí v Rakousku a odtamtud jsou vyváženy na náš trh, stejně jako do většiny zemí západní Evropy, ale také do Ruska, na Litvu a Ukrajinu.

Díky elegantnímu a modernímu vzhledu, nevelké výšce, a také možnosti zařízení zcela skrýt v kanálech pod podlahou se pro konvektory Narbonne a Narbonne VT často rozhodují zákazníci, kteří zařizují kanceláře a sklepy. Jsou však vhodné také do bytů a rodinných domků.

Konvektory jsou speciálně projektovány k ohřívání prostor velkoplošně prosklených, ale i takových, kde jsou parapety pod velkými okny instalovány relativně nízko. Tam se deskový radiátor se svou klasickou výškou zkrátka nevejde. Pro takové situace budou právě konvektory Narbonne a Narbonne VT ideálním řešením. Pro srovnání: nejnižší standardní deskový radiátor Purmo je 30 cm vysoký, zatímco minimální výška konvektorů Narbonne je 7 cm! Výběr je však ještě větší, jelikož Narbonne se vyrábějí také ve výškách 14, 21 a 28 cm. To umožňuje vhodně zakomponovat vytápění do libovolného interiéru – délku konvektoru je možné volit z rozpětí 50 až 400 cm.
Existuje i taková možnost, aby konvektory vůbec nebyly vidět – Narbonne a Narbonne VT se mohou uplatnit i jako zařízení montovaná v otevřených kanálech pod podlahou. Z takto instalovaného konvektoru proudí teplo do místnosti přes perforovaný kryt kanálu montovaný na úrovni podlahy. Toto řešení umožňuje zcela skrýt vytápěcí zařízení, a tím zvýšit estetické přednosti interiéru.

Péče o estetiku a dokonalost vnějšího vzhledu, to jsou velké klady nových konvektorů. A tak např. horní strana konvektoru je chráněna krycí mřížkou, boční hrany jsou pak obestavěné speciálními kryty. Barvu konvektoru je možné bez námahy přizpůsobit estetickému vzhledu místnosti – na výběr máme všechny barvy z bohatého vzorníku RAL.

Konvektory Narbonne a Narbonne VT – podobně jako jiná desková tělesa – není možné použít v prostorách se zvýšenou vlhkostí, např. v koupelnách, bazénech či prádelnách. Pro tyto místnosti se totiž vyrábějí koupelnová (žebříčková) tělesa, jejichž výběr je na našem trhu bohatý.

Volba správného konvektoru, co se týče rozměrů a barvy, je snadná, avšak správně vypočítat potřebný tepelný výkon konvektoru je už trochu složitější. O správné vypočítání potřebného tepelného výkonu je nejlepší požádat projektanta soustavy ÚT nebo využít počítačový program Purmo SDG.

Zvlášť důležitou otázkou je také typ napojení konvektoru – při nákupu to musíme vzít v úvahu:

  • Narbonne – konvektor s bočním napojením;
  • Narbonne VT – konvektor přizpůsobený pro připojení k soustavě z podlahy; je osazen ventilovou vložkou.

Materiálem, ze kterého se tyto konvektory vyrábějí, jsou ocelové profily obdélníkového průřezu o síle 1,5 mm.

Image 4Obr. 4 • PURMO Narbonne

Modely Narbonne a Narbonne VT je možné koupit výhradně na objednávku. Firma Rettig Heating má v Polsku největší distribuční síť všech typů otopných těles Purmo, která se skládá z více než stovky autorizovaných distributorů a několika set prodejních míst, proto by nemělo být žádným problémem předložit objednávku kdekoliv v Polsku.

Na konvektory se vztahuje desetiletá záruka, mají také atesty a povolení ve většině zemí západní Evropy.

Otopná tělesa do koupelen

Santorini C

Santorini C je praktický radiátor vyrobený technologí „on“. Jeho horizontální kolektory jsou prohnuty do tvaru jemného oblouku, což z něj činí velice originální otopné těleso.

Image 5Obr. 5 • PURMO Santorini C

Kea

Kea má vertikální kolektory umístěné blízko sebe tvoří centrální prvek tělesa. Horizontální trubičky se rozprostírají do dvou stran jako originální ramínka.

Image 6Obr. 6 • PURMO Kea


Více informací: Rettig Group Česká, s.r.o., Mariánské nám. 61/1, 617 00 Brno-Komárov, www.purmo.com/cz

Firemní článek