+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

ISH 2017 – Voda – Energie – Život

28.03.2017 Autor: Alena Malátová Časopis: 3/2017

Veletrh ISH je předním mezinárodním veletrhem vybavení koupelen, technických zařízení budov, klimatizací a obnovitelných zdrojů energie. Na beznadějně zaplněném výstavišti ve Frankfurtu nad Mohanem ve dnech 14. až 18. března 2017 představilo své nejnovější produkty a inovace více než 2 400 vystavovatelů. Veletrh byl rozdělen na dvě hlavní části – ISH Energy a ISH Water.

ISH Energy prezentovala rozsáhlé spektrum služeb a produktů pro stavebnictví souvisejících s energií jako je vytápění, klimatizační, chladicí nebo ventilační technika. Sekce byla zaměřena především na efektivní využívání obnovitelných zdrojů – solární a geotermální energie či biomasy, tepelná čerpadla, využití odpadního tepla a představila mnohá, na budoucnost zaměřená, řešení reagující na snahu společnosti o energetickou soběstačnost a omezení klimatických změn.

Image 0

Manfred Greis, prezident Něměckého spolkového svazu teplárenství a mluvčí za ISH Energy uvedl: „ISH Energy 2017 předčil naše očekávání a jen podtrhuje svoji pozici největšího světového veletrhu pro efektivní a obnovitelnou energii. Německý topenářský průmysl opět prokázal svou schopnost inovace a předložil přesvědčivé řešení, které bude významným přínosem pro úspěch energetické revoluce. To zahrnuje nejen vysoce efektivní technologii kondenzačních kotlů se solárním ohřevem, ale také systémy na bázi elektrické energie, jako jsou tepelná čerpadla, hybridní systémy, jakož i stacionární systémy s palivovými články a digitální aplikace.“

Image 1

Digitální revoluce

Právě digitalizace představuje jednou z klíčových oblastí, která se jako červená niť táhne celým letošním ISH. Také v sekci ISH Energy znamená obrovský skok pro teplárenství. Regulátory vytápění, se dávají na cestu digitálního ovládání pomocí chytrých telefonů a tabletů. A je to právě technologický vývoj, který posouvá moderní vytápění do popředí spotřebitelského povědomí.

Zároveň nabízí uživatelům také celou řadu technologických a ekonomických výhod. Výsledkem je navýšení energetické účinnosti právě s pomocí digitálního ovládání. Provoz otopné soustavy je optimálně upraven tak, aby zapadl do vzorce chování jeho uživatele. Otopná soustav se vlastně „učí“ odpovídajícím reakcím a tak se přizpůsobuje každodennímu životu obyvatel. Uživatelé také mohou sledovat přínos obnovitelných zdrojů energie. Kde? Například u solárních tepelných zařízení. Pouhým zadáním místních údajů o počasí je možné dosáhnout další úspory energie – a tím i úspory ekonomické.

Image 2

Součástí doprovodného programu této části veletrhu bylo například Stavební fórum věnované inovativním řešením realizací budov i bytových komplexů a jejich energeticky úsporného provozu nebo Realitní fórum, jehož cílem bylo zprostředkovat dialog mezi společnostmi obchodujícími na realitním trhu, dodavateli služeb technických zařízení budov a profesemi zabývajícími se instalacemi sítí do budov.

Image 3

ISH Water jako největší světový showroom koupelnového designu ohromil návštěvníky komplexní nabídkou produktů pro vybavení koupelen. Letošní rok tomu tak bylo pod heslem „Koupelna pro lidi“. Oblíbenou akcí doprovodného programu bylo „Pop up my Bathroom“, kde se představilo hned několik modelů plánování individuálně řešených koupelen. Současný trend sleduje zejména funkční a estetické ladění dnešních koupelen, které se orientují na specifické potřeby uživatele.

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7

Image 8

Svět instalačních technologií

Moderní vodovodní systémy pomáhají šetřit čas i peníze a zároveň zvyšují spokojenost zákazníků. Přístroje a systémy pro povrchovou montáž, trubky, tvarovky, uzávěry, instalatérská technika, nářadí a dílenské vybavení, IT a komunikačních technologie – to vše bylo k vidění v sekci World of Instalation Technology, která byla pojítkem mezi ISH Energy a ISH Water.

Image 9

Image 10

Image 11

Vedle široké škály produktových inovací, které zde během pěti dnů představili vystavovatelé z celého světa, nabídl veletrh ISH 2017 bohatý doprovodný program ať již formou specializovaných přednášek, panelových diskuzí, soutěží či komentovaných prohlídek. Na závěr je třeba vzdát německým organizátorům hold za vysokou úroveň, na které jsou schopni takto monstrózní akci organizovat. ISH své brány opět otevře v roce 2019 ve dnech 12.–16. 3.

Image 12

Image 13

ISH fakta

  • Termín konání: 14.–18. 3. 2017
  • Země: Německo
  • Město: Frankfurt nad Mohanem
  • Místo: Messegelände Frankfurt
  • Periodicita veletrhu: dvouletá
  • Organizátor: Messe Frankfurt Exhibition GmbH
  • Rozloha výstavní plochy: 260 000 m2
  • Počet návštěvníků: 200 114
  • Počet vystavovatelů: 2 482 (38 z ČR)
  • Zastoupeno bylo 61 zemí

Z vystavovatelů v rámci jednotlivých sekcí vybíráme:

Vytápění:

Ariston, Bosch Thermotechnik, Brötje, Daikin Europe, De Dietrich Thermique, Elco, Fröling, Glen Dimplex, Grundfos, Kermi, KSB, La Nordica, MCZ, Mitsubishi Electric, Nibe, Oranier, Palazzetti, Rettig, Riello, Robert Bosch, Rotex, Reflex Winkelmann, Schiedel, Spartherm, Stiebel Eltron, Vaillant, Viessmann, Weishaupt, Wilo, Wodtke, Wolf, Zehnder.

Koupelnové vybavení + sanita:

Alape, Antonio Lupi, Bette, Burgbad, Dornbracht, Duravit, Emco Bad, Falper, Fantini, Gessi, Grohe, Hansa, Hansgrohe, Hoesch, Hüppe, Ideal Standard, Kaldewei, Keramag, Kermi, Keuco, Kludi, KWC, Laufen, Franke, Roca, Schell, Teuco, Toto, Villeroy & Boch, Vitra, Zucchetti/KOS.

Instalační technologie:

Akatherm, BWT, Fränkische Rohrwerke, Geberit, Georg Fischer, Grünbeck, IMI, Ivar, Judo, Rehau, Rems, Rothenberger, Roth Werke, Seppelfricke, Uponor, Viega, Wavin, Wieland-Werke, Adolf Würth a další.

Automatizace budov, regulační a řídicí technika, energy management:

Afriso-Euro Index, Beckhoff Automation, Belimo Automation, Caleffi, Giacomini, Honeywell, IMI Hydronic Engineering, Johnson Controls, Kieback&Peter, Oventrop, Sauter-Cumulus, Siemens, S.I.T., Testo, Wago Kontakttechnik.

Klimatizační, chladicí a ventilační technika:

AL-KO Therm, Cabero Wärmetauscher, Clivet, DencoHappel, ebm-papst, Güntner, Helios Ventilatoren, LUFTBERG AG, Maico Elektroapparate-Fabrik, Menerga, Remko, Swegon Germany, Systemair, Rütgers, Trox, Vortice, Wolf and Ziehl-Abegg.