+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

BENEKOVterm: Hybridní kotle – budoucnost tepelné techniky

07.02.2024 Firma: BENEKOVterm s. r. o. Časopis: 6/2023

Když se podíváme několik let zpátky, vidíme veliké výkyvy v cenách jednotlivých topných komodit. Nejdříve elektřina, potom plyn, následně pelety, uhlí. Pokud chce obyčejný člověk ekologické a ekonomické teplo, aby jednou vytápěl tím, a další sezonu něčím jiným. Toto je ale jenom jedna strana problémové mince. Tou druhou je neutuchající snaha autorit trvat na svém, kdy po roce 2030 bude v EU povinností dodávat na trh pouze zdroje s účinností 115 %. A to bez kombinace s tepelným čerpadlem již nebude možné. Hybridní kotle – tedy spojení více tepelných zdrojů v jednom zařízení – budou do budoucna zřejmě nutností.

Firma BENEKOVterm, jedna z nejstarších a nejvíce inovátorských českých firem v oboru topenářství, jako jedna ze tří v celé Evropě, uvedla na trh hybridní kotel – spojení tepelného čerpadla s peletovým kotlem.

Image 0

Kde tepelnému čerpadlu dochází dech

Tepelná čerpadla mají mnoho výhod, ale rovněž jednu fyzikální nevýhodu – s klesající teplotou klesá rovněž jejich účinnost. V nejnižších teplotách si takové čerpadlo musí pomoci přitápěním a začíná se chovat jako elektrokotel. A to už je citelně znát na účtu za elektřinu. V případě hybridního kotle, převezme v takové situaci vytápění peletový kotel, který je v dané chvíli daleko výkonnější a účinnější.

Pojďme topit levněji

Uživatel může do kotle zadat cenu, za kterou nakoupil pelety a cenu, za kterou nakupuje elektrickou energii. Vestavěný algoritmus neustále vyhodnocuje ekonomiku provozu podle venkovní teploty a těchto dvou cen. V provozu je pak ten zdroj, který dokáže vyrábět teplo za aktuálně nižší náklady. Na podzim a na jaře je tedy více v permanenci tepelné čerpadlo, v zimě potom kotel na biomasu. Naměřené roční úspory tak činí až 40 % ve srovnání s tím, jestli je v provozu pouze jeden zdroj.

Nezávislost, spolehlivost

Další výhodou je nezávislost. Jak již bylo v úvodu článku zmíněno, pokud vystoupá cena některé z komodit nesmyslně nahoru, můžete vytápět pouze druhým zdrojem. Stejně je to v případě poruchy některého z nich – prostě přepnete na ten druhý a než se závadu podaří odstranit, na vašem komfortu se nic nezmění. Pokud by selhalo úplně vše, součástí kotle je i topná patrona 6 kW pro případ krajní nouze.

Tím, že v chladnějším období nejede tepelné čerpadlo „na doraz“, a v teplejším období zase peletový kotel nepadá často do útlumu, zvyšuje se účinnost a výrazně se prodlužuje životnost obou systémů. Oba systémy tak za sezonu odpracují polovinu času oproti samostatnému řešení, a navíc pro ně v optimálních podmínkách. Rovněž šetříte komín, ve kterém vzniká méně kondenzátu v důsledku nízkého výkonu kotle na biomasu.

Část tepelného čerpadla je rovněž unikát. Lze jej zapojit v obou režimech – země-voda i vzduch-voda. V případě zapojení země-voda, nepotřebujete venkovní jednotku. Jako médium je použit glycol, takže v mrazech, kdy jede pouze peletový kotel, není zapotřebí posílat žádné teplo do čerpadla. Toto samozřejmě platí pro zapojení vzduch-voda.

Základní specifikace

  • Výkon peletového kotle 25 kW.
  • Výkon tepelného čerpadla 10 kW.
  • Výkon elektropatrony 6 kW.
  • Zásobník paliva 200 litrů.
  • Rotační hořák včetně automatického zapalování a vyhasínání s možností spalovat pelety s kůrou.
  • Řídicí jednotka Siemens s dotykovým displejem umí ovládat dva směšované okruhy, akumulační nádrž, TV.
  • V kombinaci s FVE ochrana před black-outy.
  • Možno instalovat v objektech s radiátory bez nutnosti úpravy otopné soustavy

Dostupnost

Momentálně nabízená varianta se skládá z tepelného čerpadla o výkonu 10 kW a peletového kotle 25 kW. Vhodná je tedy jak do moderních zateplených domů, tak rovněž pro starší nebo větší nezateplené stavby s ústředním vytápěním. Tato varianta je momentálně dostupná skladem u velkoobchodů s topenářskou technikou.

Firemní článek
Související produkty
Související časopisy