+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Automatická umyvadlová baterie s integrovaným dávkovačem mýdla může pomoci při prevenci proti infekční žloutence

03.09.2018 Firma: SANELA spol. s r. o. Časopis: 5/2018

O žloutence typu A už tolik neslyšíme, nicméně stále patří mezi poměrně běžné onemocnění v České republice. A jak se tedy můžeme „nemoci špinavých rukou“ bránit a proč je tak snadné se Hepatitidou A nakazit?

Infekční žloutenka, často nazývaná jako „nemoc špinavých rukou“, je nejvíce rozšířená v zemích s nízkým hygienickým standardem. Každoročně jsou diagnostikovány stovky případů i bez epidemického výskytu, když se ale v určité lokalitě rozšíří více, počet nemocných narůstá exponenciální řadou. Hepatitida A obecně je zánět jater, jehož původcem je virus. Zákeřnost onemocnění pak spočívá především v jeho velmi snadném přenosu – skrze infikované potraviny a vodu a především prostřednictvím „špinavých“ rukou. Virus přežívá i mimo tělo přenašeče, takže ho můžete najít na madle v MHD, klice u dveří, ale třeba i na vodovodní baterii na veřejném záchodě.

Základem prevence je důkladné mytí rukou

Zatímco cestovatele do teplých krajin nejčastěji trápí právě infikované potraviny a voda, v našich poměrech je základním principem prevence zvýšené dodržování osobní hygieny. To spočívá především v poctivém mytí rukou. A to jak po návratu domů, tak na veřejných místech. Tam zejména oceníme automatické bezdotykové baterie, které eliminují kontakt ruky s pákovou baterií. „Pokud „špinavou“ rukou nejprve spustíme pákovou baterii, bakterie na ní jednoduše počkají, než ji „čistou“ rukou zase vypneme. I když se tak zbavíme velké části znečištění, riziko přenosu zůstává. Automaticky ovládané baterie fungují jednoduše na principu infračerveného snímače, který spustí vodu hned, jak uživatel umístí ruce do snímané zóny, a vypne ji, jakmile ruce prostor opustí. U všech modelů je pak samozřejmě možné nastavit i časovou prodlevu vypnutí,“ vysvětluje Radomír Ambrož ze společnosti Sanela. Jejich výrobky ostatně můžeme potkat na většině veřejných sociálních zařízení, vybavených bezdotykovými bateriemi a splachovači.

Image 1Obr. 1 • Automatická umyvadlová baterie Sanela

Novinky pro lepší hygienu

Přestože to není součástí pravidelné prevence, je možné se proti Hepatitidě typu A nechat očkovat. ­Určitě je dobré k takovému opatření přistoupit v případě, kdy chceme vycestovat do některé ze zemí, kde je infekční žloutenka rozšířená, nebo ve chvíli, kdy se vyskytujeme v oblasti se zvýšeným rizikem nákazy. V našich podmínkách zůstává nejrozšířenější prevencí poctivé mytí rukou – teplou vodou a mýdlem. Sanela, i právě kvůli zkvalitnění hy­gieny, přinesla na trh umyvadlovou baterii s integrovaným mýdelníkem. „Bezdotyková umyvadlová baterie s integrovaným dávkovačem ­mýdla vám při mytí rukou kromě vody postupně nadávkuje i potřebné množství tekutého mýdla přímo z ramene baterie. Právě tahle novinka je ideální pro děti, které často nejsou při hygieně ­tolik důsledné,“ doplňuje Radomír Ambrož. Bezdotykové baterie se obecně začínají čím dál tím častěji používat i v domácnostech, ideální jsou zejména pro instalaci k umývátku na WC.

Image 2Obr. 2 • Automatická umyvadlová baterie s integrovaným mýdelníkem Sanela

Firemní článek