+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Aplikace KSB Sonolyzer – bezplatná kontrola energetické účinnosti pro čerpadla

01.11.2015 Firma: KSB - PUMPY + ARMATURY s.r.o., koncern Časopis: 7/2015

V horizontu 10 až 15 let se očekává příchod tzv. čtvrté průmyslové revoluce, označovaný v odborném tisku jako Průmysl 4.0. Bude se digitalizovat průmyslová výroba a vzniknou „chytré továrny“ s digitálním propojením výrobních procesů.

KSB představuje světovou novinku řadící se do začínající 4.0 průmyslové generace, která v sobě slučuje výpočetní techniku a fyzickou interakci. Jde o první aplikaci pro smartphone a tablety, která odposlouchává zvuk vydávaný asynchronním motorem, provádí jeho frekvenční analýzu a rozpoznává, během přibližně 20 sekund, je-li k dispozici potenciál úspor, s nímž lze dosáhnout zvýšení účinnosti čerpadla. Aplikace využívá vyhodnocovací algoritmus vyvinutý KSB, který je již pět let integrován v monitorovací jednotce „PumpMeter“, a který umožňuje snižovat náklady za provoz čerpadel již více než 30 000 zákazníků. Na rozdíl od možností jednotky „PumpMeter“, která je určena pro spolupráci s čerpadly KSB, jsou možnosti aplikace KSB Sonolyzer mnohem širší.

Image 1Obr. • Tablet nebo smartphone s instalovanou a spuštěnou aplikací KSB Sonolyzer stačí pro analýzu efektivity provozu čerpadla, poháněného asynchronním motorem bez řízení otáček, přiblížit k mřížce ventilátoru motoru jen na cca 20 sekund

Aplikaci lze použít nejen pro čerpadla od KSB, ale pro rotační zařízení mnoha jiných výrobců. Aplikace totiž nevyžaduje přesnou znalost jednotlivých charakteristických křivek nebo dalších měřených údajů agregátu, a proto její použití není omezeno pro čerpadla jiných výrobců než KSB. S aplikací může uživatel analyzovat a zjišťovat stav vytížení každého odstředivého čerpadla poháněného asynchronním motorem s neregulovanými otáčkami. Pro provedení analýzy je nutno zadat jen údaje, které lze snadno odečíst z výrobního štítku: jmenovitý výkon motoru, jmenovité otáčky motoru, dopravní výšku a průtok čerpadla.

Aplikace po spuštění snímá po dobu asi 20 sekund mikrofonem, zabudovaným ve smartphonu nebo tabletu, zvuky emitované větrákem elektromotoru. Filtrací z hlukového spektra určí aktuální přesné otáčky agregátu a stanoví krouticí moment. Pomocí výkonových údajů zadaných uživatelem a údajů z hydraulické databanky, vyvinuté výrobcem, lze stanovit, zda čerpadlo pracuje s částečným zatížením. Aplikace uživateli ukáže, jestli je možné uspořit energii optimalizací hydrauliky nebo pohonu.

Aplikace „KSB Sonolyzer“ je k dispozici jak pro operační systém iOS, tak i pro ­Android. KSB Sonolyzer je využitelný pro průmysl i technická zařízení budov. Například v chemickém průmyslu je průměrná životnost čerpadel přes 30 let. Stávající instalovaná čerpadla jsou tudíž jen zřídka přímo připojitelná na komunikační síť nebo internet a bez složitých a nákladnějších opatření není možné analyzovat jejich provoz. A skutečné parametry v mnoha případech ani provozovatel nezná. Z toho vyplývá velká přednost jednoduché, a doslova zdarma, použití aplikace, a to odhalení potenciálu úspor, za kterým následuje energetická optimalizace stávajících čerpadel.

Image 0Obr. • Mobilní aplikace „KSB Sonolyzer“ umožňuje analyzovat účinnost čerpadel s asynchronními motory bez regulace otáček během 20 sekund

V oboru TZB je využitelnost aplikace omezena na čerpadla s asynchronními motory, které jsou v provozu bez frekvenčních měničů. Fyzikální princip Sonolyzeru neumožňuje měření na moderních oběhových čerpadlech se synchronními motory a plynulou regulací otáček. Ta jsou dnes v provozu zejména na zdrojích tepla a na rozvodech centralizového zásobování teplem a na chladicích systémech.

Instalace aplikace vyžaduje ke své činnosti povolení přístupu pouze k poloze zařízení, do úložiště fotografií, k médiím a souborům, fotoaparátu a mikrofonu v smartphone nebo tabletu. Veškerá data, která budou při analýzách shromažďována do bezpečných cloudových úložišť, se netýkají osobních dat. Slouží ke statistickým účelům a budou použita výlučně pro další vývoj analytických algoritmů.

Zájemci si mohou aplikaci od 15. června do svého přístroje stahovat zdarma přes App Store (Apple) nebo přes Google Play (Android).

Firemní článek