+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

5 tipů k nákupu propan-butanu: K čemu je dobrý čistý propan?

13.03.2021

V tlakových láhvích se ročně prodají desítky tisíc tun propan-butanu neboli zkapalněného ropného plynu (LPG). Jde o praktický zdroj energie pro domácnosti, chataře, řemeslníky i kutily nebo majitele karavanů. V neposlední řadě můžete vidět plynovou láhev na vysokozdvižném vozíku, protože LPG je všestranným pohonem manipulační techniky.

Image 1

Víte například, že plyn v láhvích prodává také většina hobbymarketů, a to až o pětinu levněji než čerpací stanice, nebo jak se vyhnout potížím při vracení prázdné láhve? A po jakém plynu sáhnout, když si budete chtít něco ugrilovat venku během svátků? Přečtěte si praktické tipy ohledně nákupu plynu v láhvích.

1. Kde koupit propan-butan levněji?

Zkapalněný ropný plyn neboli propan-butan (LPG) je k dostání v široké obchodní síti. Může jít o prodejní místa menších lokálních dodavatelů, obchodníky s domácími potřebami, čerpací stanice, ale i velké hobbymarkety. „Spotřebitelé si často neuvědomují, že propan-butan mohou zakoupit i ve větších řetězcích hobbymarketů, kde jsou láhve často trochu schované. Přitom v klecích na velkých čerpacích stanicích bývá plyn i cca o 20 % dražší, u malých dodavatelů pak může nastat problém s vrácením láhve,“ říká Jiří Karlík, odborník na LPG ze společnosti Primagas, který doporučuje využít případný nákup v prodejnách Hornbach, OBI, Bauhaus nebo stavebniny DEK i k nákupu propan-butanu v láhvích.

2. Nechte si láhve vozit a zvažte, kdy se vyplatí zásobník

Pokud používáte propan-butan láhve pravidelně například pro svoji živnost, ať už jste řemeslník nebo provozovatel občerstvení, dodavatel vám může zajistit pravidelný závoz. Nemusíte se tak o nic starat a obdržíte dodávky plných láhví až ke dveřím, přičemž si dodavatel zase odveze prázdné láhve. Totéž ale platí i u jiných pravidelných odběrů, například pro vytápění objektu, jako je chatka či mobilheim. Zde je ale třeba zvážit, zda nedává větší ekonomický smysl přejít z pravidelné výměny láhví na plynový zásobník, který může stačit doplnit propanem jednou do roka. Podle odborníků se to vyplatí při spotřebě asi 6,5 MWh energie ročně. To odpovídá vypotřebování asi čtyř 10kg nebo více než jedné 33kg LPG láhve měsíčně.

3. Jak se vyhnout potížím při výměně prázdné láhve?

Systém výměny propan-butanových láhví funguje dobře. Prázdný obal vyměníte za plný nebo jej vrátíte a při doložení zálohového listu od dodavatele (v některých hobbymarketech stačí jako zálohový list účtenka), kde jste láhev pořídili, dostanete zpět zaplacené peníze. „Fámy o tom, že někteří dodavatelé nechtějí vyměňovat prázdnou láhev za plnou a nutí zákazníka si zakoupit opět novou, jsou hodně zkreslené. Seriózní dodavatel plynu vymění i zálohovanou láhev jiných vlastníků, se kterými si pak prázdné obaly navzájem vymění tak, aby mohl plnit jen svoje vlastní lahve, jak ukládá zákon,“ vysvětluje Jiří Karlík. „Nelze samozřejmě vyloučit, že narazíte na obchodníka, který od vás prázdné láhve nepřevezme, jednoduše proto, že láhev patří jinému dodavateli,“ připouští Jiří Karlík a doporučuje proto nakupovat LPG jen u renomovaných firem. Jiná je samozřejmě situace, pokud plynovou láhev nějak znehodnotíte.

4. Ruční plnění plynových láhví je nebezpečné i nezákonné

Tradičním nešvarem, který je však nejen nezákonný, ale i nebezpečný, je ruční plnění láhví na čerpací stanici LPG. I když je spotřební daň u propan-butanu pro auta – tedy autoplynu – vyšší, vyjde autoplyn i tak levněji, protože se do něj nepromítají náklady na rozvoz a údržbu plynových láhví. Plnění propan-butanu do láhví smí však správně probíhat jen ve specializovaných plnírnách, které disponují potřebným vybavením a mají též povinnost prověřit před samotným plněním stav plynové láhve. Při plnění láhve na čerpací stanici nelze zajistit, aby byla naplněna správným množstvím plynu. Láhev tak může být v lepším případě naplněna málo. V tom horším ale může její přeplnění způsobit nebezpečné natlakování. Čerpací stanice od letošního roku na tento zákaz upozorňují varováním před pokutou až 50 tisíc korun.

5. Propan-butan nebo propan, jaký je rozdíl?

V praxi se místo směsi propan-butanu stále více využívá LPG složené výhradně z propanu, který vyniká mnohem lepšími vlastnostmi. Má například vyšší oktanové číslo, takže je vhodnější pro pohon vysokozdvižných vozíků. Čistý propan lze využít všude tam, kde se používá klasická směs propan-butan, a spotřebiče není nutné měnit nebo upravovat. „Hlavní výhodou je možnost venkovního použití i v mrazech. Zatímco butan se přestává při teplotách kolem nuly odpařovat a zůstává v láhvi nevyužitý, propan se odpařuje i při teplotách hluboko pod bodem mrazu, a to až do mínus 42 °C. U láhve plněné čistým propanem tak spotřebujete veškerý obsah, aniž by v ní zůstával nevyhořelý butan,“ vysvětluje Jiří Karlík. „Propan má také nižší obsah síry a minimum jinak obvyklých nečistot. Neobsahuje nenasycené uhlovodíky, díky čemuž plamen hořáku nezanechává na nádobí žádné skvrny,“ dodává Jiří Karlík.

Bonusový tip: Grilování v zimě

Grilování se nemusíte vzdávat ani v zimě. Díky plynovým grilům, které jsou v posledních letech stále oblíbenější a jsou velmi jednoduché provoz a údržbu, si lze grilování užít prakticky kdekoliv. Letošní problematický koronavirový rok nám sice neumožní plnohodnotný pobyt na horách a ani grilování u sjezdovky zřejmě nebude přípustné. I tak si ale můžeme během svátků něco ugrilovat na chalupě nebo třeba na terase či balkóně. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí se nemusíte obávat kouře, který by mohl obtěžovat sousedy, příprava jídla je také zdravější, protože nevznikají škodlivé výpary z odkapávajícího tuku. A nezapomeňte, že v mrazech je lepší ke grilu připojit láhev s čistým propanem. „Láhve plněné propanem nejsou ve srovnání s klasickými propan-butanovými výrazně dražší. V síti prodejen Hornbach je dokonce čistý propan k dostání prakticky za stejnou cenu jako klasická směs propanu a butanu,“ radí Jiří Karlík.

Z tiskové zprávy