+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Jak šikovně na energetický management

06.06.2022 Firma: HDL Automation s.r.o. Časopis: 2/2022

Rostoucí cena energií trápí nejenom drobné spotřebitele, ale také zřizovatele větších budov, například škol, administrativních budov, úřadů a nemocnic. Výčet objektů by byl mnohem delší, pojďme se ale podívat na jeden konkrétní projekt, a to energetický management Polikliniky Hrabůvka v Ostravě.

Image 0

Poliklinika Hrabůvka je nestátní zdravotnické zařízení s lékárnou, které svým klientům nabízí široké spektrum služeb již od roku 1998. Účelem organizace je poskytování zdravotní péče: preventivní, diagnostické, léčebné, rehabilitační, lékárenské a poradenské. Jednotlivé prostory jsou v pronájmu různých lékařských organizací.

Z výše uvedeného krátkého popisu zařízení je zřejmé, že se jedná o starší budovu s klasickým teplovodním rozvodem vytápění, s výměníkovou stanicí, kde dochází k odběru tepla pro budovu polikliniky od velkého dodavatele. Zařízení je dále vybaveno staršími typy klimatizačních jednotek od různých výrobců.

Zdravotní péče je poskytována v ordinačních hodinách, kdy je potřeba udržovat tepelný komfort, jenž se může i lišit dle různých zdravotních služeb. Naopak mimo pracovní dobu jsou ordinace, čekárny a chodby pouze temperovány, což je naprosto vyhovující zadání pro bezdrátovou zónovou regulaci vytápění IQRC. Hlavním zadáním projektu bylo především komplexní řízení vytápění a chlazení s důrazem na měření spotřeby elektrické energie, tak aby se ohlídala ¼ hodina maximální spotřeby elektrické energie objektu jako celku.

Image 1
Image 2

Pro názornou představu poslouží detailnější popis čtyřpatrové budovy z pohledu energetického managementu:

  • 480 regulačních zón vytápění
  • 120 řídicích zón chlazení
  • 120 sekcí s částečným odečtem spotřeby elektřiny

Všechny zóny a sekce jsou propojeny do centrálního ovládání. Začlenění všech potřebných jednotek si vyžádalo instalaci více než 2,5 km Buspro kabelové sběrnice. Vizualizace naměřených a požadovaných hodnot je nedílnou součástí a vstupem pro kvalitní práci facility managera. Řídící software umožňuje správci budovy vzdálený dohled nad celým systémem a taktéž poskytuje jednotlivým nájemníkům dílčí vzdálené i lokální řízení pronajatých prostor.

Hlídání nepřekročení ¼ hodiny maximální spotřeby elektřiny objektu jako celku je zajištěno centrálním ovládáním klimatizačních jednotek, které jdou dle potřeby vypnout. Jak již bylo uvedeno, chladicí zóny jsou vybaveny stávajícími staršími typy klimatizačních jednotek. Proto bylo zvoleno ovládání pomocí multifunkčních senzorů pod obchodním označením HDL-MSP08M.4C (8 funkcí v jednom), které jsou schopny okopírovat vysílaný signál z běžného dálkového IR ovladače a samy pak klimatizační jednotku IR signálem ovládat.

Řešení dodala společnost HDL Automation s.r.o., která zastupuje na českém trhu řadu výrobců a poskytuje rovněž komplexní řešení na míru dle potřeb a požadavků investora. V daném konkrétním případě byly použity tyto technologie:

Popsané řešení bylo instalováno na podzim roku 2021 a po ukončení topné sezony se můžeme k tématu vrátit a vyhodnotit úspory energií.

www.iqrc.info

www.hdl-automation.cz


Firemní článek