+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Zdravotní rizika při výkonu práce v profesích topenářství a instalace

28.12.2012 Autor: RNDr. PhMr. Vilém Muzikář, CSc. Časopis: 8/2012

I v profesích topenářství a instalace se vyskytují onemocnění, která vyplývají z výkonu povolání.
Autor článku poukazuje na některá nebezpečí, která při práci mohou ohrozit pracovníky, kteří si je neuvědomují, anebo riziko podcení. Proto je nutná opatrnost a dodržování zásad hygieny práce i hygieny osobní.

Recenzent: Vladimír Pavlíček

Při výkonu některých povolání se může zdát, že z hlediska možnosti onemocnění mikrobiologického původu toto nebezpečí prakticky neexistuje, takže se na ně vůbec nemyslí. Toto podcenění by však nemělo existovat při výkonu topenářských a instalačních prací, protože zde existuje řada situací, kde se pracovníci mohou s výskytem patogenních mikrobů setkat.

Například patogenní mikrob Pseudomonas aeruginosa se běžně vyskytuje v kohoutcích na vypouštění vody, takže i při běžných údržbářských pracích se může stát rizikem pro pracovníka zejména v případech, že má na kůži oděrky, které se pak stávají vstupní branou této infekce. Tento mikrob není v instalacích nijak neobvyklý, častý je například i ve sprchových růžicích. Pseudomonas aeruginosa je patogenní mikrob, který se běžně nachází v ne­upravené vodě, a v malém množství se vyskytuje i ve vodě upravované. Působí řadu kožních onemocnění, ale může způsobit i onemocnění vážnější, jako například zánět středního ucha apod. Z terapeutického hlediska je tento mikrob problémový pro svoji častou rezistenci na antibiotika. Protože tvoří součást biofilmu na vnitřním povrchu rozvodů vody, zejména tam, kde voda delší dobu stagnuje, jde o vážný hygienický problém.

Závažné riziko představuje skupina mikrobů rodu Salmonella. Onemocnění, která vyvolávají, se souhrnně označují jako salmonelózy. Jde o pestrou škálu klinických příznaků od velmi lehkých forem až po horečnatá onemocnění s průjmy a těžkým průběhem (např. břišní tyfus). Rod Salmonella obsahuje mnoho zástupců, s různým stupněm patogenity. Ve vodách se mohou vyskytovat v různém množství, podle stupně jejich znečištění, a to hlavně u vod povrchových, do nichž jsou vypouštěny odpadní vody s příměsí fekálií, a dále samozřejmě i ve vodách odpadních, v jímkách a žumpách.

Rod Shigella zahrnuje mikroby, které vyvolávají onemocnění označované jako bacilární úplavice, což je rovněž nebezpečné průjmovité onemocnění. Nebezpečí nákazy hrozí v převážné míře u zdrojů vody pro individuální zásobování pitnou vodou, kterým není věnována dostatečná péče a kam může pronikat znečištění fekální mikroflórou. Bacilární úplavice je epidemiologicky velmi významné onemocnění, které se rychle šíří, a proto je nutné zabránit možné epidemii okamžitým přijetím účinných hygienických opatření.

Odborným pracovníkům v oborech topenářství a instalace je dobře známá problematika dalšího, podmíněně patogenního rodu mikrobů, a to rodu Legionella, původce tzv. legionářské nemoci, projevující se zánětem plic. Je nutné si připomenout, že zástupci tohoto rodu mikrobů se mohou vyskytovat jak v neupravené, tak i v upravené vodě, v rozvodech nejen teplé, ale i studené vody. Nebezpečí vniku do organizmu je hlavně při vdechování kontaminovaného vodního aerosolu, zvláště u méně frekventovaných rozvodů kontaminovaných biofilmem na vnitřním povrchu. Nebezpečí může hrozit nejen ve sprchách, ale např. i v klimatizačních rozvodech a zvlhčovačích vzduchu, v saunách a p. Při požití legionell je riziko vzniku onemocnění zanedbatelné.

Z virových onemocnění je pro pracovníky profesí topenářství a instalace významné zejména riziko infekce virovou hepatitidou. Podle typu nákazy žloutenkou může jít i o těžké onemocnění s dlouhodobým léčením. Dalšími virovými onemocněními jsou onemocnění způsobená tzv. rotaviry, případně adenoviry, která vyvolávají průjmová onemocnění lehčího typu.

Při práci s odpadními vodami a jímkami existuje i riziko parazitárních nákaz, protože uvedené prostředí může obsahovat i vajíčka parazitárních červů, hlavně škrkavek (Ascaris lumbricoides), které jsou časté zejména v populacích imigrantů a zvláště pak u dětí. Tato vajíčka jsou velmi odolná a odhaduje se, že jediná samice škrkavky jich za rok vypustí do prostředí 64 000 000!

Zvýšená profesionální rizika existují pro pracovníky zvláště v období záplav a v době likvidace jejich následků. Toto období je hygienicky nepoměrně rizikovější a náročnější než běžná rutina. Zejména při čištění zaplavených zařízení je pravděpodobné setkání s daleko širší paletou patogenních mikrobů, virů i parazitů, než je běžně obvyklé. Při zprovozňování zařízení je zde předním předpokladem důsledná dezinfekce jak vody, tak i všech zařízení, která s ní přicházejí do styku. Současně s tím je nutná osobní opatrnost a respektování zásad hygieny práce i osobní, protože toto nebezpeční nelze podceňovat ani z toho důvodu, že některá onemocnění mohou být dlouhodobá a mohou zanechat i trvalejší následky.

Image 1


Work health risks in the professions heating and installation

Every job brings potential health risks. The author deals with the health risk associated with professions heating and installation. The described danger is caused by bacteria occurring in the pipeline.

Keywords: health risk, health hazard, bacteria