+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Vybíráme nové vytápění: podlahovka, nebo radiátory?

30.11.2017 Firma: Flamco CZ s.r.o. Časopis: 7/2017

Pokud právě stojíte před klíčovým rozhodnutím, která z možností bude pro dokonalé teplo vašeho domova ta nejlepší, podívejte se s námi na hlavní pro i proti obou řešení.

Konvenční vytápění

Nejznámější a stále nejrozšířenější formou vytápění je ústřední vytápění s radiátory. Hodí se do všech obytných domů, a to jak do tradičních, tak i těch moderních.

V dnešní době už se navíc nemusíte spoléhat na jejich klasickou podobu mohutného tělesa s masivními žebry nebo topného žebříku. Na trhu je k dostání pestrá paleta nápaditých a originálních tvarů, materiálů i barev, které se mohou stát zajímavým designovým prvkem místnosti, přičemž vlastně vůbec nevypadají jako otopná tělesa.

K využití pro vyhřívání celého domu však pouze radiátory nejsou vždy ideální. Vzhledem k tomu, že teplý vzduch v souladu s fyzikálními zákony stoupá nahoru, je důležité si uvědomit, že radiátory zpravidla vyhřívají místnost odshora. Teplotní rozdíl (na podlaze a u stropu) se díky tomu může pohybovat v rozmezí 5 až 8°C. Jinými slovy: zatímco na nohy je nám zima, u stropu může být horko téměř k nevydržení.

Radiátory jsou nicméně ideální pro ložnice, kde si lidé rádi regulují teplo sami a nechtějí plýtvat teplem během dne, kdy tyto místnosti bývají nevyužité. Otopná tělesa alespoň v podobě takzvaných žebříků, oceníte také v koupelnách. Odborníci doporučují do koupelen podlahové vytápění, ale neměla by zde chybět ani již zmíněná koupelnová otopná tělesa pro přechodná období a sušení ručníků.

Teplo přímo od podlahy

Podstatně nižší teplotní rozdíly nabízí varianta podlahového vytápění, které vyhřívá místnost odspoda a nevysušuje v ní tolik vzduch. Podlahové vytápění navíc pracuje zpravidla s nižšími teplotami a šetří místo pro nábytek, který tím pádem nemusí brát v interiéru ohled na trubky a otopné těleso.

Při správném návrhu a správně nastavené regulaci, je podlahovka opravdu komfortním a moderním řešením. I tady je ale potřeba vzít v potaz, že reakční doba podlahového vytápění je poněkud pomalejší. Vytopit místnost bude chvíli trvat, a stejně tak si budete muset malinko počkat, než se zase ochladí. Na rozdíl od radiátorů, u kterých termostatická hlavice dokáže teplo rychle stáhnout, podlahové vytápění si s okamžitým utlumením výkonu neporadí.

Tento fakt může být nežádoucí zejména v prosluněných místnostech s většími okny, které venkovní teplo přirozeně propouštějí. Do dětských pokojů, kde hrozí riziko poranění dětí, je nicméně podlahové vytápění skvělou volbou. Platí to také o předsíních a obývacích pokojích, kde nám většinovou plochu podlahy nezabírá nábytek jako je tomu například v ložnici s velkými postelemi.

Kombinace obojího?

Jak už bylo naznačeno, vytápět celý dům pouze radiátory nebo podlahovkou, není vždy ideální řešení a zpravidla budete muset přistoupit na nějaké kompromisy.

Prostorný pokoj se zabudovaným vytápěním v podlaze a bez otopných těles, se vám může zdát ideální do chvíle, než se vrátíte z lyžování a nebudete si mít na čem usušit promočené věci, nebo si prostě jen rychle zahřát prokřehlé ruce. Jsou to zdánlivě bezvýznamné maličkosti, ale v každodenním životě celé vaší rodiny mohou hrát podstatnou roli. Optimálním řešením je proto kombinace radiátorů s podlahovým vytápěním. Kombinace je vhodná především pro ty, kteří teprve stavbu domu plánují, chtějí využít výhod obou řešení a zároveň potlačit jejich nedostatky.

Pokud vás ale už teď odrazuje představa složitého technického procesu při kombinaci dvou topných okruhů, stejně tak jako rizika spojená s instalací z jednotlivých komponentů, jsou vaše obavy zcela zbytečné. Na trh přichází dvouokruhová sestava KOMBIMIX společnosti MEIBES poskytující kompaktní řešení v podobě integrace dvou topných okruhů do jednoho celku.

Dva v jednom

Dvouokruhová kompaktní sestava poskytuje v jednom produktu vše, co bylo při kombinaci podlahovky a radiátorů doposud nutné řešit sestavováním z jednotlivých komponentů. Kromě samotné kompaktnosti celé soustavy, představuje KOMBIMIX mnohem nižší technickou, časovou i finanční náročnost. Minimální nároky si produkt klade rovněž na prostor, což jistě ocení zejména majitelé rodinných domů s malými technickými místnostmi.

Výrobci nezapomněli ani na inteligentní design s krytem, který zaručuje kompaktní izolaci a omezuje možnost neoprávněné manipulace. KOMBIMIX umožňuje nastavení různé teploty a bez problémů si poradí s vyváženou regulací dvou separátních zón. Soustava je vhodná pro plynové kotle, elektrokotle, kotle na tuhá paliva i tepelná čerpadla. Pomocí přídavného okruhu je navíc možné KOMBIMIX rozšířit a propojit s akumulačním zásobníkem.

Image 0

Výhodou je bezesporu také fakt, že jde o produkt z „jedné kuchyně“, která zaručuje nejen záruku, ale také technickou podporu jednoho dodavatele, který garantuje, že výrobek obsahuje všechny náležité a nezbytné komponenty navržené s ohledem na dané zapojení soustavy. Díky tomu se také eliminuje riziko nesprávné instalace. Snižuje se také nebezpečí nesprávné regulace, což bývá především u podlahového vytápění častým důvodem zdravotních komplikací – otoky nohou, bolesti hlavy apod. Viníkem bývají příliš vysoce nastavené teploty již při samotné instalaci.

Image 1

KOMBIMIX garantuje optimální regulaci bez rizika přetopení.

Sestava KOMBIMIX je k dostání přímo u společnosti MEIBES www.meibes.cz nebo v sítích odborných velkoobchodů.

Firemní článek
Související produkty
Související časopisy