+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Vitovent 100-D: decentralizovaný bytový větrací systém

08.08.2017 Autor: Alena Malátová Firma: VIESSMANN, spol. s r.o. Časopis: 4/2017

Společnost Viessmann Group je jedním z předních mezinárodních výrobců topných, průmyslových a chladicích systémů.

Rodinný podnik, založený roku 1917, zaměstnává 12 000 zaměstnanců, cel­kový obrat činí 2,25 miliard €. 54 % obratu připadá na export. Jako rodinný podnik klade Viessmann zvláštní důraz na zodpovědné jednání založené na trvalém odkazu, trvalá udržitelnost je zakotvena již ve firemních zásadách. Společnost Viessmann pravidelně uvádí na trh zcela nová inovativní a energeticky úsporná řešení, která odpovídají požadavkům moderního a efektního vytápění zítřka.

Mimořádně tichý Vitovent 100-D je ideální pro modernizace i novostavby. Spolehlivě odstraňuje vlhkost, zápach, škodliviny a zajišťuje čerstvý vzduch ať už pro jednotlivé místnosti, části bytu (zóny větrání) nebo byt celý.

Větrání téměř bez ztráty energie

Integrovaná rekuperace tepla získává zpět až 91 % tepla z odpadního vzduchu a přenáší ho do vzduchu čerstvě přiváděného. Oproti běžnému větrání oknem, při kterém nutně uniká ven teplo, šetří Vitovent 100-D náklady na vytápění. Za teplých letních dnů se dá rekuperace tepla deaktivovat a do bytu lze přivádět chladný noční vzduch.

Střídavý provoz se dvěma zařízeními

Vitovent 100-D je navržen pro střídavý provoz. Zatímco jedno zařízení přivádí do místnosti čerstvý vzduch, druhé odvádí spotřebovaný vzduch do venkovního prostředí. Teplem, které odváděný vzduch obsahuje, se ohřívá integrovaný keramický zásobník.

Po cca 70 sekundách se změní směr chodu ventilátorů a teplo, které se mezitím uchovalo, se přenese do čerstvého přiváděného vzduchu. V případě potřeby lze propojit i více než dvě zařízení, například aby byly zásobovány větší větrací zóny nebo více místností.

Tichý provoz

Image 0

Vnitřní dvouvrstvé tlumicí clony snižují venkovní hluk i hluk ventilátorů na běžnou hladinu hluku v bytě. Režim spánku pak zajišťuje nehlučné usínání.

Dotykový displej pro komfortní obsluhu

Centrální obslužná jednotka s dotykovým displejem může obsluhovat až tři nezávislé větrací zóny. Má sedm provozních režimů:

  1. řízení větracích stupňů
  2. ekorežim (standardní provoz) s rekuperací tepla
  3. režim „provětrání“ pro větrání bez rekuperace tepla
  4. režim nárazového větrání, např. při vaření
  5. režim spánku pro nerušené usínání s krátkodobě vypnutým větrákem
  6. letní režim pro chlazení za teplých letních nocí
  7. režim dovolené s nejnižší spotřebou elektřiny a provozem s ochranou proti vlhkosti

Jako příslušenství se nabízí obslužná LED část pro základní funkce s velmi jednoduchým použitím. Pomocí této jednotky lze ovládat větrací stupně, ekorežim a provětrání. Jak dotykový displej, tak LED ovládací část mají ukazatel výměny filtru.

Jednoduchá instalace a servis

Vitovent 100-D lze rychle a jednoduše instalovat, a to i dodatečně. Zásah do stavební hmoty je minimální – stačí vyvrtat otvor 162 mm do venkovní stěny. Obslužný díl a větrací jednotky se dají volitelně spojovat kabely do tvaru hvězdy a prstence, což umožňuje krátká vedení. Pro jednoduchou instalaci a doplnění systému je navíc k dostání široký program příslušenství, bezproblémovou údržbu zajistí přístup k zařízení z obytného prostoru bez potřeby nářadí.

Image 1

Technické údaje

  • objemový průtok až 45 m3·h–1
  • zpětně získané teplo až 91 %
  • třída energetické účinnosti: A

Výhody pro obchodní partnery

  • jednoduchá instalace – otvor 162 mm ve venkovní stěně
  • instalace v souladu se současnou praxí ve stavebnictví pomocí sady pro hrubou stavbu a dokončení
  • volitelně kabeláž do tvaru hvězdice nebo prstence u všech komponent
  • přípoje jsou zabezpečené proti pootočení

Výhody pro uživatele

  • díky rekuperaci jsou nižší náklady na energii oproti větrání oknem
  • spolehlivý odvod vlhkosti
  • jednoduchá obsluha s dotykovým LED displejem
  • individuální ovládání výměny vzduchu podle větracích zón
  • letní režim pro chlazení v noci
  • tichý provoz díky cloně vnitřního prostoru, která tlumí hluk
Firemní článek