+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Unikátní karbonová technologie v potrubním systému PP-R INSTAPLAST

29.04.2020 Firma: PIPELIFE Czech s.r.o.

Nyní i s kyslíkovu bariérou!

Image 1

Tento typ trubky vychází z vícevrstvých trubek CARBOCRP (struktura PP-RCT/PP-RCT+CF/PP-RCT), které společnost úspěšně nabízí na trhu již 4 roky. Ihned poté co byl typ trubek CARBOCRP uveden na trh, společnost začala pracovat na vývoji trubky, která si ponechává veškeré výhody této trubky – především vysokou tlakovou a teplotní odolnost a minimální délkovou roztažnost vlivem změny teploty a k těmto přidává velice důležitou vlastnost, a to kyslíkovou bariéru. Tato vlastnost je důležitá pro prevenci citlivých částí technologických zařízení v uzavřeném okruhu topení/chlazení.

Na trhu jsou sice k dispozici trubky s kyslíkovou bariérou, ale ty jsou na bázi PP-R, nikoli PP-RCT. Materiál PP-RCT je nejmodernější typ polypropylénu zušlechtěný nukleací, která vylepšuje krystalickou strukturu statického kopolymeru PP-R. Toto vylepšení propůjčuje trubce z toho materiálu vyšší tlakovou a teplotní odolnost při zvýšení životnosti trubek.

Hlavní nevýhodou stávajících trubek na trhu je, že kyslíková bariéra je tvořena chemickým povlakem EVOH, který je umístěn na povrchu trubky. Před svařením je nutno konec trubky pečlivě zbavit tohoto povlaku („oloupat“) a začistit, aby se nahříval a poté svařoval s tvarovkou pouze očištěný materiál PP-R. Tato přípravná operace při práci zdržuje, navíc u velkých průměrů je nutné ji dělat s elektrickým/akumulačním nářadím. Při nedostatečném začištění hrozí, že spoj nebude zaručeně svařitelný.

Toto vše odpadá u trubky CARBO oxyCRP od firmy Pipelife Czech: Firmě se podařilo implementovat přímo do střední vrstvy, která je tvořena materiálem PP-RCT a karbonovými vlákny; speciální aditiva
zajišťují funkci kyslíkové bariéry.

Výsledkem je trubka, která má vysokou tlakovou a teplotní odolnost, minimální délkovou roztažnost, kyslíkovou bariéru; trubka, která se standardně svařuje a je kompatibilní se všemi typy trubek a tvarovek ze systému PP-R Instaplast.

Trubka byla v loňském roce testována na certifikované parametry včetně difúze kyslíku v akreditované zkušebně ITC Zlín. Pokrokového řešení si všimla i Asociace odborných velkoobchodů a výrobců technických zařízení (AOVV), které udělila této trubce ocenění za inovativní výrobek.

Trubka bude nabízena ve třech řadách S:

  • v S 3,2 (SDR 7.4) jako universální CARBO oxyCRP HEAT/COOL v dimenzích 20–32 mm
  • v S 4 (SDR 9) pro vysokoteplotní aplikace – CARBO oxyCRP HEAT v dimenzích 40–125 mm
  • v S 5 (SDR 11) pro nízkoteplotní aplikace – CARBO oxyCRP COOL v dimenzích 40–125 mm

Image 2

CARBO oxyCRP HEAT – trubka vhodná pro uzavřené okruhy topné vody či průmyslové rozvody s teplotou média mezi 40 °C–90 °C.

CARBO oxyCRP COOL – trubka pro uzavřené okruhy chladicí vody, klimatizace či průmyslové rozvody, tedy systémy, kde jsou uzavřené oběhové okruhy s teplotou média nepřesahující 40 °C. Trubka je méně tepelněji namáhaná, proto může mít slabší stěnu než je u varianty trubky pro topná média. Větší vnitřní průměr umožňuje vyšší hmotnostní průtok chladícího média.

Vzhledem k trendu, kdy se více a více užívají plastová potrubí i v rámci průmyslových rozvodů a kdy se častěji instalují chladící zařízení s využitím distribuce chladu v plastu, forma Pipelife Czech s.r.o.si je jistá, že trubky CARBO oxyCRP si najdou své místo na trhu a stanou se často používaným materiálem pro uvedené aplikace.

Přehled trubek CARBO oxyCRP

Image 3

Firemní článek