+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Společnost Lufberg je předním výrobcem servopohonů pro vzduchotechnické aplikace a kompletních řešení pro regulaci vody

12.02.2017 Firma: LUFBERG s.r.o. Časopis: 1/2017

Konstrukce servopohonů je řešena tak aby splňovala současné požadavky na rychlou intuitivní montáž. Servopohony jsou opatřeny speciálním upínacím třmenem, který umožňuje upnutí kruhových i čtyřhranných hřídelů o různých průměrech. Pro zajištění ­pohonu proti otáčení se užívá „plovoucí“ upevnění pomocí pásky s čepem. Tento typ upevnění není náchylný na přesnost uchycení pohonu na hřídel ani přesnost montáže pásky s čepem, ale přitom zachová správnou funkci a adekvátní přesnost.

Podle typu aplikace je možné volit mezi několika typy regulace servopohonů. Vždy je možné volit mezi napájením 230 V nebo 24 V AC/DC. Pro základní aplikace je pak vhodné využít dvou nebo tříbodové ovládání. Tedy ovládání pomocí přivedení napájecího napětí na danou svorku regulace. V současnosti se ale regulační systémy stále více zpřesňují a ovládání systémem „otevřeno/zavřeno“ již není pro řadu aplikací vhodné. Pro přesnou regulaci nabízíme spojité ovládání kdy je možné změnou napětí nebo proudu nastavit úhel natočení unášeče servopohonu, a tím tedy nastavit také přesně polohu ovládaného zařízení. Regulace se spojitým ovládáním je vždy vybavena i zpětnovazebním signálem. Je proto možné sledovat a vyhodnocovat aktuální natočení unášeče servopohonu. Všechny typy pohonů jsou vybaveny koncovými mechanickými dorazy, takže úhel natáčení lze v případě potřeby omezit.

Image 0

Image 1

V souladu se současnými trendy energetických úspor jsou veškeré pohony bez zpětné pružiny konstruovány tak, že po dosažení koncové polohy je odpojeno napájení motoru a spotřeba elektrické energie je snížena na minimum.

Základní řada obsahuje 6 typů servopohonů, které se liší krouticím momentem – od 2 Nm do 32 Nm. Pro aplikace kde je nutné v případě výpadku proudu přestavení do určité polohy, tak aby se zabránilo havárii, nabízíme pohony vybavené zpětnou pružinou, která uvede unášeč servopohonu do požadované polohy po výpadku napájecího napětí. Typické aplikace jsou vzduchotechnické klapky oddělující venkovní prostředí od vnitřních rozvodů vzduchu, zejména pokud se v systému nacházejí vodní výměníky. V tomto případě se jedná o ochranu proti zamrznutí a poškození vodního výměníku. Servopohony se zpětnou pružinou jsou dodávány v provedení 5 Nm, 10 Nm a 15 Nm.

Pro protipožární klapky je v nabídce řada servopohonů se zpětnou pružinou a speciálním adaptérem, který je určený pouze pro čtvercové hřídele a jeho konstrukce vylučuje protočení spoje mezi adaptérem a hřídelem klapky. Regulace těchto servopohonů může být doplněna o termoelektrický spínač, který aktivuje havarijní uzavření požární klapky v případě požáru (při překročení dovolené teploty v potrubí).

V neposlední řadě je možné s pomocí adaptérů připojit výše zmíněné servopohony Lufberg k vodním ventilům. V nabídce firmy Lufberg je na výběr mezi dvou a třícestnými kulovými ventily vhodnými pro regulaci vody, a to včetně vody v otopných soustavách.

Sortiment výrobků určených pro regulaci vody zahrnuje dva jednoúčelové servopohony, které jsou již kombinovány s ventilem a optimalizovány pro jeho ­řízení. Díky jednoúčelovému zaměření a zvolené konstrukci jsou zástavbové rozměry minimální. Montáž servopohonu na ventil je možné provést bez použití nářadí. Oba servopohony se dodávají jako s dvou nebo třícestnými ventily. Rozdíl mezi těmito dvěma speciálními servopohony je v tom, že jeden typ je ­vybaven havarijní funkcí – zpětnou pružinou.

Díky jednoduché, robustní konstrukci a množství vyráběných kusů mají servopohony Lufberg velmi dobrý poměr ceny a kvality.

Image 2

Firemní článek