+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Nový zámek havarijní pružiny u servopohonů pro požární klapky

17.10.2018 Firma: LUFBERG s.r.o. Časopis: 6/2018

Servopohony se zpětnou pružinou se používají na aplikacích, kde je nutné zajistit přestavení vzduchotechnické klapky, požární klapky anebo třeba vodního ventilu do určité havarijní polohy, která zajistí správnou funkci celého systému v případě výpadku proudu.

Zejména požární větrání je nutné pravidelně kontrolovat a testovat. Při těchto testech je často třeba klapku manuálně otevřít a zajistit v požadované poloze. Pro tuto situaci jsou servopohony pro požární klapky vybaveny mechanizmem ručního ovládání se zámkem polohy. Manuální otevření klapek a jejich zajištění v požadované poloze musí být provedeno obsluhou, která je vyškolena a zajistí, aby nebyla omezena bezpečnost v důsledku vyřazení automatického režimu.

Image 1

Většina servopohonů s funkcí ručního přestavení, dostupných na trhu, se ale potýká s nespolehlivým nebo nedostatečně dimenzovaným zámkem, který má zajistit servopohon v požadované poloze. Zejména se jedná o zámky integrované v ovládání ručního přestavení. Sice je možné jedním nástrojem servopohon otevřít i zajistit ale je to na úkor spolehlivosti. Pro typ DA10S… a také FS10S… byl vyvinut nový typ zámku, který je robustnější a výrazně spolehlivější než je dosud obvyklé. Ovládání zámku je totiž odděleno od ovládání ručního přestavení, což výrazně zvyšuje uživatelskou přívětivost a spolehlivost.

Na základě pozitivní zkušenosti s novým zámkem u typů DA10S… a FS10S… budou nově tímto zámkem vybaveny servopohony FS05S…

Příznivou zprávou je, že nové typy zámků budou ­postupně používány i v ostatních servopohonů typu DA i FS, a také fakt, že cena vylepšených servopohonů zůstává nezměněna.


Kontakt: LUFBERG s.r.o., Pernerova 780, 56501 Choceň; +420 465 382 949, info@lufberg.eu, www.lufberg.eu

Firemní článek