+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

LERSEN SIGMA – kondenzační plynový ohřívač vzduchu s účinností 110 %

01.03.2016 Autor: Vladimír Malena Firma: LERSEN CZ, s.r.o. Časopis: 2/2016

Když před pěti lety přišel LERSEN s úplně novou koncepcí tmavých plynových infrazářičů COMPACT, a dosáhl účinnosti sálání 81 %, způsobilo to v našem oboru rozruch a otázky, protože obvyklá účinnost sálání byla v té době pouze na úrovni 65 až 70 %.

Image 0

Přestože jsme byli schopni od začátku prokázat tato vysoká čísla certifikátem z prestižní německé univerzity, nikomu se nechtělo věřit, že by malá česká firma byla schopna vymyslet a vyrobit zařízení, které svými užitnými vlastnostmi daleko předčí etablované domácí či evropské značky.

Dnes, kdy jsou v provozu již tisíce kusů v Čechách, na Slovensku a v Německu, unikátní vlastnosti tohoto zařízení nikdo nezpochybňuje. Je evidentní, že uživatelé šetří nemalé provozní náklady, a montážní firmy jsou schopny provést instalaci zářičů až 3x rychleji než tomu bylo dříve.

Unikátní vlastnosti infrazářiče COMPACT nebyly nikdy dílem náhody, ale do detailu promyšleným inovativním řešením. Doufáme, že dnes už nikoho nepřekvapí, že stejným způsobem bylo postupováno i při vývoji kondenzačního plynového ohřívače vzduchu SIGMA. Výsledkem jsou tyto skvělé vlastnosti:

1. SIGMA má nízké provozní náklady

Díky ověřené účinnosti 110 % je SIGMA schopna oproti klasickým ohřívačům vzduchu ušetřit 20 % provozních nákladů na vytápění. Což pro uživatele znamená, že každý šestý rok topí celou zimu zadarmo. To je dáno faktem, že klasické plynové ohřívače vzduchu mají účinnost kolem 90 %. Účinnosti přes 100 % se dosahuje díky kondenzaci, kdy se ve výměníku ochladí spaliny až pod rosný bod, a z vodní páry se stane voda. Právě v tento okamžik dochází k uvolňování dodatečné tepelné energie díky změně skupenství z plynného na kapalné.

2. SIGMA stále kondenzuje

Každý by očekával, že když má nějaké zařízení v názvu slovo kondenzační, že také bude při svém provozu stále kondenzovat. Bohužel tomu tak není vždy. Je spousta výrobků, jak plynových ohřívačů vzduchu, tak i plynových kotlů, které kondenzují pouze na začátku topení, ale jakmile teplota v hale či v otopné soustavě dosáhne určité úrovně, kondenzace ustane, a zařízení dále pracuje už jen jako nekondenzační a uživatel od tohoto momentu již nešetří. SIGMA kondenzuje vždy a to díky patentovanému systému modulace FLEXIDRIVE, který umí upravit výkon premixového hořáku podle teploty spalin. Jinými slovy neexistuje ani sekunda provozu jednotky, kdy by nedocházelo ke kondenzaci.

3. SIGMA skvěle topí

To, že kondenzační ohřívač skvěle topí, také není vždy samozřejmé. Dost často se stává, že konstruktéři pouze trochu upraví výměník běžného ohřívače a následně buď zvýší průtok vzduchu, nebo sníží výkon hořáku tak, aby zařízení začalo kondenzovat. Toto řešení má jeden vážný problém. Snížením výkonu hořáku, respektive zvýšením průtoku vzduchu, dojde také ke snížení DT ohřívaného vzduchu. Jestliže nekondenzační ohřívače dosahují DT ohřívaného vzduchu na úrovni 25 až 30 °C, pak ony mírně upravené kondenzační jednotky se pohybují s DT okolo 20 °C. Spojí-li se nízká DT se zvýšeným proudem vzduchu, má to za následek nepříjemný pocit, že ze zařízení fouká studený vzduch. SIGMA díky unikátní konstrukci výměníku dosahuje DT až 27 °C, a proto z ní vždy vychází příjemně teplý vzduch.

Jak bylo těchto mimořádných vlastností dosaženo?

Je to dáno kombinací umístění a konstrukcí výměníku, použitými materiály a také patentovanou modulací výkonu podle teploty spalin FLEXIDRIVE.

Image 1Obr. 1 • ukazuje konstrukci výměníku běžného plynového ohřívače vzduchu, která je použita např. u ohřívačů LERSEN ALFA. Ve spodní části se nachází spalovací komora s hořákem a ve vrchní je trubkový výměník, kde dochází k vychlazení spalin

Image 2Obr. 2 • popisuje nové řešení LERSEN SIGMA, kde je spalovací komora umístěna vlevo do blízkosti výstupní žaluzie, a výměník se zvýšenou teplosměnnou plochou pokračuje od spalovací komory směrem vpravo k ventilátoru

Právě toto nové řešení v kombinaci s patentovaným systémem FLEXIDRIVE v sobě skrývá všechny shora popsané výhody, a odstraňuje všechna uvedená negativa. U ohřívače SIGMA spaliny probíhají výměníkem zleva doprava a ohřívaný vzduch proudí opačným směrem zprava doleva. Díky tomu jsou spaliny vždy vychlazovány tím nejchladnějším vzduchem, a naopak vzduch je ohříván při výstupu z agregátu tím nejteplejším místem, tedy spalovací komorou. Toto řešení pak jednoduše zaručuje, že zařízení vždy kondenzuje a také vždy dostatečně ohřeje vzduch.

Image 3

Současně je kontinuálně měřena teplota spalin čidlem umístěným v jímce odkouření. Na základě tohoto měření je plynule nastavován výkon hořáku tak, aby teplota spalin nikdy nepřesáhla teplotu 55 °C, což je teplota, při které dochází ke kondenzaci.

Spalovací komora i výměník jsou vyráběny z kvalitní nerezové oceli, což zaručuje našemu zařízení opravdu velmi dlouhou životnost. Díky vysoké kvalitě zpracování a dlouhodobé spolehlivosti našich zařízení, poskytujeme na ohřívače LERSEN SIGMA záruku 7 let a uvedení do provozu zdarma.

Image 4LERSEN SIGMA technické parametry


Více informací naleznete na www.lersen.cz

Firemní článek