+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Jednoduché moderní vytápění

04.06.2019 Firma: RGMT Group, spol. s r.o Časopis: 3/2019

V Česku jsou kladeny vysoké nároky na otopné soustavy. Dle metody výměny tepla s okolním prostředím jsou otopná zařízení rozdělena do dvou hlavních typů: konvekční a sálavé. Rozdíl spočívá v tom, že konvekční nejprve ohřívají vzduch, který aktivně cirkuluje a poté ohřívá stěny, stropy a předměty v prostoru. Naproti tomu sálavé nejprve zahřívají předměty, stěny a podlahu v místnosti a teprve od nich se ohřívá vzduch.

Co jsou soklové vytápěcí lišty a jak funguje „soklové vytápění"

Image 1

Obecně platí, že radiátory, konvektory a podlahové vytápění spojuje jedna významná nevýhoda – studené stěny v místnosti. Zajímavá je studie z jedné z amerických laboratoří: lidé v místnosti s teplotou vzduchu +50 °C, ale se speciálně chlazenými stěnami – cítili pocit chladu a diskomfort, naopak při +10 °C, s vyhřívanými stěnami, se zahřáli. Člověk se cítí komfortněji v místnosti s teplými stěnami a čerstvým vzduchem, než v místnosti se studenými stěnami a přehřátým vzduchem.

Německý inženýr Alfred Eisenschink, který se specializuje na techniku vytápění, navrhl otopnou soustavu postavenou na základě otopných těles schovaných za sokl.

Image 2

Princip jeho práce je následující: na obvodu vnějších stěn ve speciálním plášti jsou instalovány výměníky tepla, které se skládají ze dvou měděných trubek propojených hliníkovými žebrovanými deskami, které jsou na nich namontovány. V trubkách může být horká teplonosná látka nebo elektrické otopné těleso a kabely. Vzduch, který prochází systémem, se ohřívá a zvedá podél stěn, jako by se „přilepil“ na povrch, čímž se vytváří tzv. „tepelný vzdušný štít“ podél vnějších stěn. V důsledku toho získáváme lehce vyhřívané stěny, které vyzařují teplo uvnitř místnosti.

Tok teplého vzduchu, který se šíří po povrch se neodděluje od stěn a kopíruje jejich povrch. To způsobuje „Coandův efekt“.

Tento efekt je pojmenován po rumunském fyziku Henri Coandâ (1886–1972), který zaznamenal a popsal podmínky, za kterých má vzdušný proud tendenci přilnout k povrchům a šířit se podél nich, například pomocí lžíce a tenkého pramene vody z kohoutku.

Musíme dodat, že soklové topné lišty Board Radiator se na začátku chovají jako klasické konvekční systémy vytápění, které nejdříve ohřívají vzduch. Za krátkou dobu podíl konvenčního ohřevu začíná klesat a roste podíl tepelného záření. Tento jev je nejefektivnější a přínosný z hlediska nákladů. Ekonomická účinnost soklového vytápění spočívá i v tom, že není nutné ohřívat vzduch až na teplotní normy, které jsou povinné pro konvekční vytápění. Četné studie potvrdily, že teplota vzduchu v místnosti +18 °C až +19 °C je vnímána jako velmi vyhovující, pokud je pocitová teplota +22 °C až +23 °C. Snížením teploty vnitřního vzduchu o 3 °C ušetříme asi 18 % (1 °C odpovídá úspoře energie ~ 6 %).

Dodáváme, že soklové vytápění je skvělé v kombinaci s tepelným čerpadlem. Tento systém je ekonomicky nejvýkonnější ze všech stávajících. Venkovní vzduch, země, voda jsou volnými zdroji tepelné energie, na 1 kW spotřeby, tepelné čerpadlo s průměrnou účinností vydává 3 kW tepla. Úspory z použití tepelného čerpadla a soklového vytápění se sčítají, výsledek je hmatatelný.

Výhody soklové otopné soustavy

Shrneme-li všechno výše uvedené, dojdeme k závěru, že námi navrhovaná soklová otopná soustava Board Radiator zapadá do konceptu moderní architektury a má následující výhody:

  • Měkké, sálavé teplo (bez aktivní konvekce jako u radiátorů)
  • Zdravé mikroklima v místnosti, nedochází k zvedání prachu
  • Rovnoměrné rozložení teploty
  • Žádné „studené“ a vlhké zdi
  • Zabraňuje tvorbě plísní
  • Jednoduchá instalace, v nových i ve starých domech
  • Malý objem chladicí kapaliny v systému – 0,3 l·m–1
  • Úspora energie
  • Výborný design

V současné době nabízíme 2 varianty – elektrická a vodní.

V Evropě je tento styl vytápění stále žádanější, o tom svědčí větší počet firem, které vytápění vyrábějí – ­SokoTherm, ThermaSkirt a Best board.

Technické parametry

  • 2 měděné trubky: průměr 15 x 0,8 mm, vzdálenost 42 mm
  • Obsah vody: 0,266 l·m–1
  • Průtok vody: 0,133 l·s–1 (0,5 m·s–1)
  • Měrná tepelná kapacita: 5–7 °C
  • Tepelná účinnost: dle normy EU (EN-441-42)
  • Standardní barva: bílá RAL 9010
  • Max. délka okruhu: 18 m/standard
  • Rozměry (v x š x d): 140 x 30 x 2000 mm

Tabulka výhřevnosti

Image 3


Více informací o variantách použití soklového vytápění, vzorcích nátěru vnějších prvků, pokynech pro instalaci soklového vytápění, užitečných materiálů pro vytápění venkovského domu, chaty nebo bytu najdete na www.board-radiator.eu

Kontakt: RGMT Group, spol. s r.o., Ve Vilách 451/8, 266 01 Beroun, +420 775 496 511, info@board-radiator.eu

Firemní článek