+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Bezpečné a komfortní vytápění i při výpadku elektrické energie

07.02.2014 Firma: JABLOTRON ALARMS a.s. Časopis: 1/2014

Standardní oběhová čerpadla při výpadku elektrického proudu přestanou fungovat. V případě, že zdrojem tepla je kotel na tuhá paliva nebo krb s teplovodním výměníkem, vystavuje se uživatel havarijní situaci.

V každém případě však při výpadku elektrické energie přichází uživatel o zdroj tepla, a tedy o svůj komfort. Řešením je použití zálohovaného oběhového čerpadla. Ovšem takového, které je řešeno komplexně, kde jednotlivé prvky systému spolu komunikují a neustále kontrolují svou funkčnost. Takovým řešením je zálohované oběhové čerpadlo CP-201 od české společnosti Jablotron.

Nestačí totiž jen nějaký měnič s baterií, například běžný typ používaný k transformaci stejnosměrného napětí autobaterie na střídavé síťové 230 V. Je potřeba zajistit pravidelné testování akumulátoru, optimalizovat spotřebu elektrické energie při výpadku sítě a hlavně nepřetržitě monitorovat, zda všechny klíčové prvky otopné soustavy spolehlivě fungují. V případě výskytu vážné poruchy nebo situace, která k ní vede, musí zálohovací systém s předstihem varovat uživatele. Správným řešením je systém, u kterého výrobce garantuje celkovou funkci, nikoliv pouze základní vlastnosti dílčích komponentů.

Image 1

Základem systému od Jablotronu je unikátní energeticky úsporné oběhové čerpadlo CP-201P, řídicí jednotka CP-201M a zálohovací akumulátor SA214. Další komponenty jsou volitelné dle typu použití. Jedná se především o teplotní senzory a servomotor směšovacího ventilu.

Příklady použití

Díky možnosti rozšíření systému o volitelné komponenty a volby režimu řídicí jednotky CP-201M je možné čerpadlo použít v následujících zapojeních.

Vytápění s kotlem na tuhá paliva

Nejběžnější zapojení je s kotlem na tuhá paliva nebo s krbem s teplovodním výměníkem. V tomto případě teplotní senzor kouřovodu (G) zapíná oběhové čerpadlo (Č) a zabudovaný regulátor řídí servoventil (M) tak, aby udržoval požadovanou teplotu vody, která se vrací do kotle (T2). Čerpadlo tak běží pouze v případě, kdy se opravdu topí.

Image 2

Vytápění z akumulační nádrže

Druhé nejběžnější použití je využití zálohovaného oběhového čerpadla při vytápění z akumulační nádrže. V tomto případě pokojový termostat zapíná čerpadlo (Č) a regulátor servoventilu (M) řídí teplotu vody (T1) do radiátorů nebo podlahových smyček. Připojením druhého teplotního snímače, který se namontuje ven, je možné zapnout automatické zvyšování teploty otopné vody v závislosti na poklesu venkovní teploty, tedy pro ekvitermní regulaci.

Image 3

Solární ohřev vody

Čerpadlo (Č) se zapíná v případě, že teplota solárního panelu (T1) převyšuje teplotu zásobníku (T2). Elektronika navíc zajišťuje chlazení zásobníku, dojde-li k přehřátí. K dispozici je odklonění přebytečného tepla např. pro vyhřátí vody v ­bazénu.

Image 4

Prosté zálohované čerpadlo

Čerpadlo (Č) se zapíná spojením svorek řídicí jednotky. V tomto režimu se nevyužívá zabudovaný regulátor směšovacího ventilu.

Image 5

Typ použití jednotlivých režimů se volí přepínačem v řídicí jednotce, která se tak nastaví do požadovaných parametrů. V každém zapojení je navíc možné upravit řadu konkrétních parametrů, aby chování systému vyhovovalo konkrétní instalaci. Samozřejmostí je možnost nastavení režimu čerpadla do konstantních či proporcionálních otáček. Případné poruchy v systému jsou ihned zobrazeny na displeji řídicí jednotky a indikovány interní nebo externí sirénou. Systém monitoruje vše od správné funkčnosti čerpadla, akumulátoru, teplotních čidel až po vyhodnocování hrozby zamrznutí nebo přetopení.

Firemní článek